Aromatyczny boczek w pikantnych przyprawach i majeranku

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Taki plaster boczku , to sporo kalorii , no ale ... smak niesamowity . Myślę , że raz na jakiś czas trzeba zaszaleć:) Podczas rodzinnego spotkania , znikał w oka mgnieniu , nikt kalorii nie liczył , raczej liczyły się dodatki... Nie przewidziałam jednego , chrząstki w środku , ale nikt na to nie zważał , a więc resztki jakieś zostały :)

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 1,5 kg. surowego boczku
    2 łyżki przyprawy do mięs
    1/2 łyżeczki przyprawy Harissa
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka pieprzu cytrynowego
    3 łyżki sosu sojowego jasnego
    2 łyżki majeranku
    4 ząbki czosnku
    4 listki laurowe
    naczynie z nakryciem do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Aromatyczny boczek w pikantnych przyprawach i majeranku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Aromatyczny boczek w pikantnych przyprawach i majeranku 1. Boczek myję , osuszam , skrapiam sosem sojowym , posypuję przyprawą do mięs , przyprawą Harissa , solą , pieprzem cytrynowym , majerankiem , nacieram , odstawiam do lodówki do dnia następnego . Na drugi dzień czosnek obieram , kroję w plasterki , pół kładę do naczynia do pieczenia, na czosnku kładę listki laurowe , mięso , pozostały czosnek , naczynie nakrywam , piekę ok. 2 godzin w temperaturze 180 stopni . Boczek wystawiam z piekarnika , pozostawiam aby wystygł , wyjmuję z naczynia , wstawiam do lodówki .

Porady

Boczek podaję do pieczywa jako wędlinę w towarzystwie marynat , chrzanu , musztardy . Mąż lubi podsmażane plastry boczku do ziemniaków .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Majeranek Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować