Aromatyczny biszkopt orkiszowy z rodzynkami i morelami

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Zdrowy wypiek. Biszkopt podobny do klasycznego, ale przygotowany z użyciem mąki orkiszowej. Jest trochę cięższy niż klasyczny, ale smaczny, w smaku przypomina piernika.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka mąki orkiszowej
    2–3 łyżki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Ćwierć łyżeczki cynamonu
    Ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
    Ćwierć łyżeczki kardamonu
    Ćwierć łyżeczki imbiru
    1/2 szklanki rodzynek
    1/2 szklanki suszonych moreli
    cukier puder

Aromatyczny biszkopt orkiszowy z rodzynkami i morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, do białek dodać cukier i ubić na sztywną pianę.
    Do białek dodać wszystkie pozostałe składniki i lekko wymieszać (można mikserem na niskich obrotach). Ciasto powinno być puszyste, ale dość gęste. Na koniec dodać rodzynki i pokrojone na mniejsze kawałki morele. Wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy (o wymiarach około 22cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec ok. 30–35 minut. Wystudzony oprószyć cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy