Aromatyczny baleron z kurczaka

4.48 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wędlina obowiązkowa na moim stole podczas świąt, przepis pochodzi z kursu kulinarnego polsko- ukraińsko - białoruskiego i jest potrawą białoruską. Polecam, świetnie się kroi, wspaniale smakuje i wybitnie wyróżnia na półmiskach...znika w mgnieniu oka, ale jakimś cudem udało mi się zrobić fotki :)

Składniki:

  • Kurczak 2 kg
    1 opakowanie majeranku
    1 duża główka czosnku
    3 łyżki żelatyny
    sól, pieprz czarny mielony
    folia spożywcza
    siatka wędliniarska + sznurek
Wystaw ocenę:

4.48 (160 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Wędliny

Aromatyczny baleron z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kurczaka odcinamy skrzydła.
    Kurczaka delikatnie oddzielamy od skóry zaczynając od nacięcia kręgosłupa.
    Skórę zachowujemy.
  • 2. Mięso kroimy w paski, dodajemy majeranek, drobniutko pokrojony czosnek, sól, pieprz i suchą żelatynę. Przyprawy wciskamy w mięsko.
    Wkładamy na godzinę do lodówki.
  • image-1wxxxi1 3. Na blacie rozścielamy folię spożywczą, rozkładamy skórę z kurczaka, wykładamy mięso i dokładnie zwijamy. Trzeba uformować dość ściśnięty baton, aby mięso nie wypłynęło. Uważnie ściskamy też boki.
  • image-1jykx2k 4. Tak przygotowany baton wkładamy w siatkę wędliniarską, związujemy z obu stron sznurkiem i wkładamy do wrzącej wody.
    Gotujemy na wolnym ogniu godzinę.
    Wyjmujemy, studzimy i wkładamy najlepiej na noc do lodówki.
    Po wyjęciu z lodówki ściągamy siatkę, folię i kroimy.

Porady

Najlepiej smakuje na zimno, z dodatkiem białego chrzanu lub sosu tatarskiego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wędlina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować