Aromatyczny antrykot z chutneyem z rabarbaru

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

To danie dla wielbicieli mięsa w czystej postaci. Kawał wołowiny w klasycznej zalewie z oliwy, tymianku i młodego czosnku, której smak łamie dodatek kwaskowatego rabarbaru i octu balsamicznego. Pycha!

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - antrykot wołowy: 2 plastry
    - oliwa (1/2 do marynowania mięsa, reszta do smażenia): 0.75 szklanki
    - masło: 1.5 łyżki
    - rabarbar łodygi: 3 sztuki
    - miód wielokwiatowy: 3 łyżki
    - ocet balsamiczny czerwony (4 łyżki do marynowania mięsa, pozostała ilość do duszenia rabarbaru): 8 łyżek
    - tymianek świeży kilka gałązek: 6 sztuk
    - czosnek młody: 3 ząbki
    - miód wielokwiatowy: 2.5 łyżki
    - kalafior: 400 gramów
    - cukinia młoda zielona: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Aromatyczny antrykot z chutneyem z rabarbaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dwie, wydzielone porcje antrykotu wołowego z kostką zamarynować w oliwie, z gałązkami tymianku, rozgniecionymi (z łupinami) ząbkami czosnku, solą i świeżo mielonym pieprzem minimum przez 3h (najlepiej jednak zostawić mięso na całą noc).
  • 2. Łodygi różowego rabarbaru umyć, pokroić na centymetrowe kawałki. Na patelnię wlać łyżkę oliwy, wrzucić rabarbar, odrobinę posolić. Po 3 minutach wlać na patelnię ocet balsamiczny, miód, odrobinę wody. Dusić przez 10 minut, po czym zdjąć z ognia i wmieszać półtorej łyżki masła (trzymać w cieple)
  • 3. Kalafiora umyć, podzielić na różyczki, ugotować al dente w osolonej, wrzącej wodzie. Cukinię umyć, za pomocą obieraczki do warzyw wyciąć z niej wstążki (jak makaron pappardelle), blanszować we wrzącej wodzie 3 minuty. Trzymać w cieple.
  • 4. Mięso smażyć na patelni po 5 minut z każdej strony, razem z tymiankiem i czosnkiem. Wstawić do pieca na 15 minut (podlewać tłuszczem co kilka minut).
  • Antrykot wołowy z chutneyem z rabarbaru 5. Na talerzu ułożyć mięso, polać sosem z pieczenia, następnie chutneyem z rabarbaru, a obok ułożyć ugotowane warzywa (można je ewentualnie polać roztopionym masłem).
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować