Aromatyczny antrykot z chutneyem z rabarbaru

  • wyświetlono: 286 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

To danie dla wielbicieli mięsa w czystej postaci. Kawał wołowiny w klasycznej zalewie z oliwy, tymianku i młodego czosnku, której smak łamie dodatek kwaskowatego rabarbaru i octu balsamicznego. Pycha!

PolskaGotuje
  • 2 porcje
  • Średni

Składniki

- antrykot wołowy: 2 plastry
- oliwa (1/2 do marynowania mięsa, reszta do smażenia): 0.75 szklanki
- masło: 1.5 łyżki
- rabarbar łodygi: 3 sztuki
- miód wielokwiatowy: 3 łyżki
- ocet balsamiczny czerwony (4 łyżki do marynowania mięsa, pozostała ilość do duszenia rabarbaru): 8 łyżek
- tymianek świeży kilka gałązek: 6 sztuk
- czosnek młody: 3 ząbki
- miód wielokwiatowy: 2.5 łyżki
- kalafior: 400 gramów
- cukinia młoda zielona: 1 sztuka

Sposób przygotowania przepisu:

Aromatyczny antrykot z chutneyem z rabarbaru

  • 1. Dwie, wydzielone porcje antrykotu wołowego z kostką zamarynować w oliwie, z gałązkami tymianku, rozgniecionymi (z łupinami) ząbkami czosnku, solą i świeżo mielonym pieprzem minimum przez 3h (najlepiej jednak zostawić mięso na całą noc).
  • 2. Łodygi różowego rabarbaru umyć, pokroić na centymetrowe kawałki. Na patelnię wlać łyżkę oliwy, wrzucić rabarbar, odrobinę posolić. Po 3 minutach wlać na patelnię ocet balsamiczny, miód, odrobinę wody. Dusić przez 10 minut, po czym zdjąć z ognia i wmieszać półtorej łyżki masła (trzymać w cieple)
  • 3. Kalafiora umyć, podzielić na różyczki, ugotować al dente w osolonej, wrzącej wodzie. Cukinię umyć, za pomocą obieraczki do warzyw wyciąć z niej wstążki (jak makaron pappardelle), blanszować we wrzącej wodzie 3 minuty. Trzymać w cieple.
  • 4. Mięso smażyć na patelni po 5 minut z każdej strony, razem z tymiankiem i czosnkiem. Wstawić do pieca na 15 minut (podlewać tłuszczem co kilka minut).
  • Antrykot wołowy z chutneyem z rabarbaru5. Na talerzu ułożyć mięso, polać sosem z pieczenia, następnie chutneyem z rabarbaru, a obok ułożyć ugotowane warzywa (można je ewentualnie polać roztopionym masłem).
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

obiadwiosnaantrykot wołowyrabarbar łodygikonkurs_rabarbar

Komentarze

Podobne przepisy

Schabopwe z mango chutney

Dodane przez: Darmiona

Schabowe zapiekane z mango chutney

Schabowe odtłuszczone, o ciekawym...

aromatyczny baleron z kurczaka

Dodane przez: diars

Aromatyczny baleron z kurczaka

Wędlina obowiązkowa na moim stole...

danie

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Aromatyczne mięso z warzywami

Danie mięsne z dodatkiem warzyw...

filet z halibuta

Dodane przez: JoannaB86

Aromatyczny filet z halibuta

serwuję go na kurkach w kremowym...

grillowanie nad morzem

Dodane przez: Neblina36

Aromatyczne szaszłyki z wątróbki drobiowej

Grillowane wątróbki drobiowe z...

risootto warzywne z kurczakiem

Dodane przez: Bożena Z.

Aromatyczne risotto warzywne z kurczakiem

smaczne, sycace, aromatyczne.......

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE