AROMATYCZNE POMIDORY DO ZUPY

0 (0 ocen)

Pyszny, aromatyczny przecier do przygotowania zupy pomidorowej, makaronu, lecza i innych dań. Warto go mieć wśród przetworów.

Składniki:


  • 0.80 dag świeżych pomidorów ( mogą być koktajlowe )
    1 marchew
    2 łodygi selera naciowego
    1 cebula
    4 duże ząbki czosnku
    6 łyżek pokrojonych listków świeżej bazylii
    2 łyżki masła
    1 łyżeczka cukru
    sól, pieprz, ostra papryka mielona do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Aromatyczne pomidory do zupy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.


    Pomidory pokroić na mniejsze kawałki i rozgotować, przetrzeć przez sito ( uzyskamy 0,50 l przecieru ).





  • aromatyczne pomidory do zupy 2.
    Pozostałe warzywa oczyścić i pokroić w kostkę.
  • aromatyczne pomidory do zupy 3. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę, czosnek, dodać pozostałe warzywa i smażyć do czasu lekkiego wysmażenia.
  • aromatyczne pomidory do zupy 4. Podlać częścią przecieru, smażyć aż odparuje płyn.
  • aromatyczne pomidory do zupy 5.
    Wlać pozostały przecier, wsypać cukier, listki bazylii i smażyć na wolnym ogniu do czasu zredukowania płynu.
  • aromatyczne pomidory do zupy 6.
    Przyprawić do smaku przyprawami.
    Przełożyć do słoików i pasteryzować 10 min.
  • aromatyczne pomidory do zupy 7. Jeśli zostanie nam np. rosół i makaron możemy na drugi dzień przygotować smaczną zupę pomidorową. Wystarczy dodać przecier, zabielić mlekiem ( mniej kaloryczne i delikatniejsze w smaku ), wsypać ugotowany makaron, ewentualnie doprawić do smaku przyprawami jak do przecieru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować