Aromatyczne pomidory do zupy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Pomidory pokroić na mniejsze kawałki i rozgotować, przetrzeć przez sito ( uzyskamy 0,50 l przecieru ).
2.
Pozostałe warzywa oczyścić i pokroić w kostkę.
3. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę, czosnek, dodać pozostałe warzywa i smażyć do czasu lekkiego wysmażenia.
4.Podlać częścią przecieru, smażyć aż odparuje płyn.
5.
Wlać pozostały przecier, wsypać cukier, listki bazylii i smażyć na wolnym ogniu do czasu zredukowania płynu.
6.
Przyprawić do smaku przyprawami.
Przełożyć do słoików i pasteryzować 10 min.
7.Jeśli zostanie nam np. rosół i makaron możemy na drugi dzień przygotować smaczną zupę pomidorową. Wystarczy dodać przecier, zabielić mlekiem ( mniej kaloryczne i delikatniejsze w smaku ), wsypać ugotowany makaron, ewentualnie doprawić do smaku przyprawami jak do przecieru.
Komentarze