Aromatyczne placki ziemniaczane

5 (152 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Placuszki ziemniaczane z parmezanem i bazyliowym pesto to szybkie danie z patelni.Efektowne i smaczne.Pasują do zup i nie tylko...

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki (duże lub 8 mniejszych): 4 sztuki
    - mąka pszenna: 2 łyżki
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - olej (rzepakowy): 6 łyżek

    - pesto (bazyliowe lub grzybowe): 4 łyżki
    - parmezan: 50 gramów
    - pieprz (czarny,grubo mielony): 2 szczypty
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Placki Pesto

Aromatyczne placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrać ziemniaki,umyć,wrzucić do malaksera,zmiksować.Dodać jajko,sól,mąkę,ponownie zmiksować.
  • 2. Na rozgrzanym oleju smażyć placuszki,na złoty kolor (po 2 minuty z każdej strony),następnie na każdy placek nałożyć porcję tartego parmezanu.Zmniejszyć ogień do minimum,patelnię przykryć,a po chwili kiedy ser stopi się,zdjąć placki.
  • 3. Każdy placek posmarować bazyliowym lub grzybowym pesto.Posypać czarnym pieprzem.Serwować gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parmezan Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować