Aromatyczne pieczone udka w marynacie balsamiczno -majonezowej

5 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne i niedrogie danie obiadowe, które praktycznie robi się samo.
Mięso jest delikatne i aromatyczne. Takie udka można podać z ryżem, kaszą czy ziemniakami.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka,
    marynata:
    łyżka majonezu,
    łyżka sosu sojowego,
    2 łyżki octu balsamicznego,
    łyżeczka naturalnej Vegety z curry,
    ½ łyżeczki przyprawy Harrisa,
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Majonez

Aromatyczne pieczone udka w marynacie balsamiczno -majonezowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na marynatę łączymy razem i obtaczamy udka, odstawiamy do lodówki (najlepiej by było na kilka godzin aby mięso „przeszło” przyprawami). Udka układamy w naczyniu żaroodpornym. Ok 200 ml wody wlewamy do reszty marynaty, mieszamy i wszystko wlewamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywamy i pieczemy w temperaturze 200°C przez około 60 min. Po tym czasie ściągamy przykrywkę, polewamy udka powstałym sosem i pieczemy aby skórka ładnie się zarumieniła ok 20-30 min. Smacznego!

Porady

Czas pieczenie musimy dostosować do swojego piekarnika oraz wielkości udek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować