Aromatyczne pakieciki schabowe z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Pieczarki umyć,pokroić w plasterki i przesmażyć na maśle aż
do wyparowania wody,przyprawić solą,pieprzem i czosnkiem
granulowanym.Dodać drobno pokrojoną cebulę,chwilę smażyć,pozostawić do wystygnięcia Mięso umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na 1 cm.plastry.Rozbić z dwóch stron.
2.
Przestudzone pieczarki przepuścić przez maszynkę lub rozdrobnić blenderem.Dodać drobno pokrojone oregano,wbić jajko i wsypać bułkę
tartą,wyrobić na gładką masę doprawiając solą i pieprzem do smaku.
3. Na środek każdego kawałka nałożyć farsz,uformować pakieciki i związać
szczypiorkiem,posypać solą i pieprzem
4.
Każdy pakiecik maczać w rozmąconym jajku i obtaczać w bułce tartej.
5.Smażyć w głębokim oleju jak pączki.Usmażone pakieciki układać na ręczniku
papierowym celem odsączenia nadmiaru tłuszczu
6.Po przestudzeniu delikatnie zdjąć szczypiorek / można też wcześniej związać pakieciki białą nicią bawełnianą/. Pakieciki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem ,każdy posypać startym serem,ułożyć kilka listków świeżego oregano.
7.Zapiekać 15 min w 200C.
8.Podawać z ziemniakami zapiekanymi z bazylią lub frytkami razem z ulubioną surówką.
Komentarze