Aromatyczne łódeczki z ogórków

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Świetna, delikatna przekąska, w sam raz na nadchodzącą wiosnę, chrupiąca i bardzo aromatyczna :)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 ogórki sałatkowe
    - pół czerwonej świeżej papryki
    -słoiczek pomidorków suszonych w oleju
    - 100 g selera sałatkowego w zalewie ( waga po odsączeniu )
    -garść prażonych pestek słonecznika
    -garść posiekanego koperku
    -rzeżucha lub dowolne kiełki
    sos:
    -2 łyżki oleju z pomidorów
    -1 łyżka soku z cytryny
    -szczypta cukru, soli i pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dodatki Przekąski

Aromatyczne łódeczki z ogórków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy sos:
    Do miseczki wlać olej, mieszając dodawać po kropli soku z cytryny, następnie dodać cukru, soli, pieprzu. Mieszamy aż sos pięknie się połączy i będzie gęsty i aksamitny.
  • 2. Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół, a później na kawałki o długości 5-6 cm. Wydrążyć gniazda nasienne.
  • 3. Pomidory pokroić w drobne paseczki, paprykę w drobną kostkę, wymieszać z selerem, pestkami słonecznika, koperkiem i sosem.
  • 4. Farszem wypełnić łódeczki ogórka, posypać wierzch świeżą rzeżuchą lub ulubionymi kiełkami.
  • 5. Chrupać na zdrowie !

Porady

Do farszu można dodać drobno pokrojone, czarne oliwki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone pomidory Warzywa Zioła Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować