Aromatyczne leczo z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Cukinię obrać,usunąć gniazda nasienne,umyć i pokroić w większą kostkę.Wędliny pokroić w mniejsze kawałki,cebulę w piórka,czosnek w zapałkę.Papryki oczyścić,umyć i pokroić w paski.Pieczarki oczyścić,umyć,pokroić w plastry i skropić sokiem wyciśniętym z cytryny.
2.Na patelni rozgrzać olej,zeszklić cebulę,dodać wędliny,paprykę i smażyć do czasu ich zeszklenia.Następnie dodać pieczarki i smażyć do czasu odparowania wody,
3.Przyprawić solą,pieprzem,ostrą papryką,wymieszać,dolać 1 szk.gorącej wody i przełożyć do garnka.
4.
Na patelnię dolać 2 łyżki oleju,zeszklić czosnek.
5.Wsypać cukinię i chwilę smażyć.
6.Przyprawić przyprawami do smaku,dodać przecier pomidorowy i keczu.
7.Przełożyć do garnka z usmażonymi wędlinami,pieczarkami i papryką.Dolać 1/2 szk.gorącej wody,doprawić do smaku,wymieszać i gotować na wolnym ogniu około 7 min.
8.Podawać gorące z pieczywem.Nie należy długo całości gotować aby nie rozgotowała się cukinia.Musi być ona al.dente.
Komentarze