Aromatyczne golonki z indyka

4.5 (175 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 14 godz.
  • Dla 3 osób

Mięso po upieczeniu jest delikatne, miękkie, soczyste i łatwo odchodzi od kości. Idealnie nadaje się na smaczny obiad oraz doskonale sprawdzi się na kanapkę do chleba.

  • 14 godz.
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 2-3 golonki z indyka (u mnie z kością)
    Marynata:
    2-3 łyżki oleju
    1 łyżka koncentratu pietruszki lub pesto
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka soli
    pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    2 ząbki czosnku
    kilka lisków bazylii
    1 cebula (duża)
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Golonka

Aromatyczne golonki z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć marynatą.
    Pod skórę golonek powpychać pokrojone (w plasterki) ząbki czosnku i listki bazylii (wg gustu).
    Całość przykryć i odstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.
    Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i obłożyć piórkami cebuli.
    Naczynie przykryć folią i pozostawić na około 30 minut - w temperaturze pokojowej.
    Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez około 1,5-2 godziny w 180 stopniach.
    Ostatnie 20 minut powinno odbywać się bez przykrycia, aby mięso nabrało rumianego koloru.
    (Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości golonek.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować