Mięso po upieczeniu jest delikatne, miękkie, soczyste i łatwo odchodzi od kości. Idealnie nadaje się na smaczny obiad oraz doskonale sprawdzi się na kanapkę do chleba.
14 godz.
Dla 3 osób
Składniki:
2-3 golonki z indyka (u mnie z kością)
Marynata:
2-3 łyżki oleju
1 łyżka koncentratu pietruszki lub pesto
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku
Dodatkowo:
2 ząbki czosnku
kilka lisków bazylii
1 cebula (duża)
Aromatyczne golonki z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć marynatą.
Pod skórę golonek powpychać pokrojone (w plasterki) ząbki czosnku i listki bazylii (wg gustu).
Całość przykryć i odstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.
Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i obłożyć piórkami cebuli.
Naczynie przykryć folią i pozostawić na około 30 minut - w temperaturze pokojowej.
Piec (w rozgrzanym piekarniku) przez około 1,5-2 godziny w 180 stopniach.
Ostatnie 20 minut powinno odbywać się bez przykrycia, aby mięso nabrało rumianego koloru.
(Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości golonek.)
Komentarze