Aromatyczne drożdżówki na jogurcie z morelą

5 (10 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Taką drożdżówkę możemy ze smakiem zjeść prosto z blachy , podobno taka najlepsza ale gdy zabierzemy do pracy , jej aromat zwabi kolegów i nie wiadomo czy jeszcze będzie nam dane jej skosztować :) Bardzo smaczne , proste w przygotowaniu , z dostępnych składników .

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Zaczyn :
    40 g drożdży
    1 łyżka cukru
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    Ciasto :
    Zaczyn+
    3 szklanki mąki pszennej+do podsypania
    2 łyżki cukru
    1 łyżka cukru z wanilią
    skórka otarta z 1/2 cytryny
    2 żółtka
    3 łyżki jogurtu typu greckiego
    50 g roztopionego masła
    Dodatkowo:
    1 zmieszane jajko
    cukier perlisty
    8 moreli
    2 duże blachy
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (10 ocen)

Aromatyczne drożdżówki na jogurcie z morelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Aromatyczne drożdzówki na jogurcie z morelą 1. Drożdże posypuje cukrem , mieszam , dodaję mleko , mąkę , mieszam , nakrywam , pozostawiam na ok . 20 minut do wyrośnięcia . Do mąki dodaję zaczyn , jogurt zmieszany z cukrem i cukrem z wanilią , żółta , skórkę z cytryny , zarabiam ciasto , dodaję masło , zagniatam ciasto aż stanie się lśniące , sprężyste i będzie odstawać od ręki . Ciasto podsypuję mąką , nakrywam ściereczką , pozostawiam na ok . 30 minut do wyrośnięcia .
  • Aromatyczne drożdżówki na jogurcie z morelą 2. Ciasto jeszcze raz zagniatam , posypuję mąką , wałkuję cienko , wykrawam koła , pół kół układam na blasze , smaruje jajkiem , układam koła którym radełkiem porobiłam frędzle , środki dociskam , smaruję jajkiem , na środku kładę połówkę moreli , lekko dociskam . Ciastka pozostawiam do wyrośnięcia na ok . 15 minut , posypuję cukrem perlistym , piekę w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez ok . 20 minut . Jeszcze ciepłe bułeczki posypuję cukrem pudrem . Pozostałe ciasto zagniatam , powtarzam opisane czynności :)

Porady

Ciastka najlepiej smakują w dniu , w którym je upieczmy lecz nakryte ściereczką doskonale posmakują do porannej kawy czy herbaty :) Zamiast moreli możemy użyć śliwek lecz bułeczki nie będą już tak słoneczne :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować