Aromatyczne bułki czosnkowe na wodzie

5 (169 ocen)

Bułki upiekłam jako dodatek do sobotniego grillowania. Wszystkim smakowały.

Składniki:

  • 500 g mąki
    30 g drożdży
    2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki oliwy
    ok. 300ml gazowanej wody

    Nadzienie:
    60 g masła
    2 ząbki czosnku
    garść natki pietruszki
    30 g żółtego sera
    pieprz, sól do smaku

    Forma 24cm, ale może być troszeczkę większa
    masło do smarowania formy
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Aromatyczne bułki czosnkowe na wodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdże 1. Drożdże, cukier i 3 łyżki wody wymieszać i postawić na chwilę w cieple.
  • Ciasto 2. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, drożdże i wodę. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
  • Nadzienie 3. Przygotować nadzienie: Do miski włożyć miękkie masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę, starty ser, pieprz i sól do smaku. Wymieszać do połączenia.
  • Nadzienie 4. Folę spożywczą posmarować kilkoma kroplami oleju i łyżeczką wyłożyć nadzienie. Uformować długi ok.28 cm cukierek. Zawinąć ciasno i włożyć do zamrażarki.
  • Bułki 5. Ciasto podzielić na 11 części, z każdej uformować okrągłą bułkę.
  • Bułki 6. Formę wysmarować masłem i ułożyć bułki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
  • Nadziewanie 7. Nadzienie podzielić na 11 części i wcisnąć w środek każdej bułki.
  • Gotowe 8. Bułki posmarować wodą i wstawić do piekarnika z temp.180 stopni na 25 - 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pietruszka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować