Aromatyczne bułki czosnkowe na wodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże, cukier i 3 łyżki wody wymieszać i postawić na chwilę w cieple.
2.Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, drożdże i wodę. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
3.Przygotować nadzienie: Do miski włożyć miękkie masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę, starty ser, pieprz i sól do smaku. Wymieszać do połączenia.
4.Folę spożywczą posmarować kilkoma kroplami oleju i łyżeczką wyłożyć nadzienie. Uformować długi ok.28 cm cukierek. Zawinąć ciasno i włożyć do zamrażarki.
5.Ciasto podzielić na 11 części, z każdej uformować okrągłą bułkę.
6.Formę wysmarować masłem i ułożyć bułki. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
7.Nadzienie podzielić na 11 części i wcisnąć w środek każdej bułki.
8.Bułki posmarować wodą i wstawić do piekarnika z temp.180 stopni na 25 - 30 minut.
Komentarze