Aromatyczne brownie z chałwą i rodzynkami

4.2 (5 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne czekoladowe ciasto , dodatek chałwy i rodzynek nadaje ciekawy smak tej kompozycji. Doskonałe do kawy czy herbaty w pochmurne deszczowe dni lecz nie tylko. Wspaniale poprawia humor i dodaje energii.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g czekolady gorzkiej
    4 jajka
    100 g masła
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    100 g chałwy o smaku waniliowym
    100 g rodzynek
    2 łyżeczki aromatu waniliowego
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 24 cm . x 29 cm .
    tarta czekolada do posypania
Wystaw ocenę:

4.2 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Brownie Desery

Aromatyczne brownie z chałwą i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Aromatyczne brownie z chałwą i rodzynkami 1. Czekoladę roztapiam z masłem w kąpieli wodnej, studzę. Jajka ubijam z cukrem i solą na puch. Do masy dodaję aromat , mąkę oraz czekoladę z masłem, miksuję. Do masy dodaję pokruszoną chałwę - ale nie bardzo drobno oraz rodzynki , mieszam. Masę przekładam do blaszki , piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut. Ciasto podaję na ciepło lub zimno posypane tartą czekoladą.

Porady

Stopień wypieczenia możemy regulować wedle własnych upodobań . Przy temperaturze 180 stopni , 35 minut pieczenia - ciasto jest wilgotne , lekko zbite , 10 minut dłużej - bardziej suche , wypieczone . Trzeba zwrócić uwagę , że piekarnik , piekarnikowi nie jest równy , trzeba swój wyczuć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Czekolada Rodzynki

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować