Idealna na romantyczną kolację. Rozgrzewa ciało i pobudza zmysły. Pyszna zupa łączy smak dojrzałych pomidorów, aromatycznego wina, pachnącej bazylii oraz soczystej wołowiny.
60 min
Składniki:
- 300 g wołowiny
- 4 listki bazylii
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 1 duża cebula (drobno pokrojona)
- pół łyżeczki mielonej papryki chili
- 2 łyżki soli
- pieprz
- 2 szklanki czerwonego wina
- 1 szklanka pomidorów z puszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
- mały kubek słodkiej śmietanki 30%
- kromki chleba tostowego
Aromatyczna zupa pomidorowa z czerwonym winem i wołowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wołowinę mielimy, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, sól, paprykę chili oraz pieprz i wszystko podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy szklankę wina, mieszamy i czekamy aż alkohol wyparuje.
2.Dodajemy zmiksowane blenderem pomidory oraz drugą szklankę wina. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i gotujemy jeszcze przez pół godziny.
3.GRZANKI: z chleba tostowego wycinamy foremką serduszka, smażymy na rozgrzanej oliwie i posypujemy ziołami.
Komentarze