Aromatyczna zupa pomidorowa z czerwonym winem i wołowiną

4.5 (184 ocen)

  • 60 min

Idealna na romantyczną kolację. Rozgrzewa ciało i pobudza zmysły. Pyszna zupa łączy smak dojrzałych pomidorów, aromatycznego wina, pachnącej bazylii oraz soczystej wołowiny.

  • 60 min

Składniki:

  • - 300 g wołowiny
    - 4 listki bazylii
    - 2 rozgniecione ząbki czosnku
    - 1 duża cebula (drobno pokrojona)
    - pół łyżeczki mielonej papryki chili
    - 2 łyżki soli
    - pieprz
    - 2 szklanki czerwonego wina
    - 1 szklanka pomidorów z puszki
    - 4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
    - mały kubek słodkiej śmietanki 30%
    - kromki chleba tostowego
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Aromatyczna zupa pomidorowa z czerwonym winem i wołowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinę mielimy, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy drobno pokrojoną cebulę, sól, paprykę chili oraz pieprz i wszystko podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy szklankę wina, mieszamy i czekamy aż alkohol wyparuje.
  • 2. Dodajemy zmiksowane blenderem pomidory oraz drugą szklankę wina. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i gotujemy jeszcze przez pół godziny.
  • 3. GRZANKI: z chleba tostowego wycinamy foremką serduszka, smażymy na rozgrzanej oliwie i posypujemy ziołami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować