Aromatyczna zupa piwna

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczna, szybka w przygotowaniu zupa, bez mięsa. Podana z grzankami stanowi doskonały , syty, rozgrzewający posiłek.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 ml. jasnego piwa
    1 szklanka bulionu warzywnego
    2 serki topione-razem 200 g.
    3 marchewki
    1 cebula
    20 cm. pora
    2 łyżki masła
    3 łyżki śmietany ukwaszonej - 15%
    2 łyżki mąki pszennej
    sól, pieprz, mielona słodka papryka do smaku
    posiekany szczypiorek do posypania

Aromatyczna zupa piwna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Aromatyczna zupa piwna 1. Marchewki, cebulę, pora obieram, kroję w plasterki, podsmażam na maśle ok. 5 minut, posypuję mąką, chwilę podsmażam, zalewam bulionem i piwem, gotuję ok. 10 minut. Do całości dodaje serki , mieszam, gotuję ok. 5 minut, zaprawiam śmietaną, doprawiam solą, pieprzem i mieloną czerwoną papryką, doprowadzam do zagotowania. Zupę podaję posypaną szczypiorkiem.

Porady

Zupę podaję z grzankami .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy