Aromatyczna zupa pieczarkowa z rozmarynem i tymiankiem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Kremowa zupa pieczarkowa z ziołami smakuje wybornie. Mozna ją podać z kluseczkami, grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego.

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ok. 1 kg pieczarek
    2 marchewki
    1 korzeń pietruszki
    2 cebulę
    3 ząbki czosnku
    1 biała część pora
    150 ml, śmietanki kremówki
    150ml mleka
    1/2 szklanki czerwonego wina
    1 l bulionu warzywnego
    4 łyżki masła
    1 gałązka rozmarynu
    1 gałązka tymianku
    3 łyżki mąki
    Sól, pieprz

    Natka pietruszki

Aromatyczna zupa pieczarkowa z rozmarynem i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek siekamy drobno, cebulę pokroić na mniejsze części. Masło rozgrzać w garnku dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Następnie dodać pora pokrojonego w krążki oraz pieczarki obrane ze skórki i pokrojone na talarki, dodać rozmaryn oraz tymianek lekko poddusić. Podlać winem. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę, pietruszkę obrać i zetrzeć na tarku o grubych oczkach, dodać do zupy i podlać bulionem chwilę pogotowac. Mąkę rozprowadzić ze śmietanka i mlekiem dodać do zupy, doprawić solą i pieprzem do smaku. Posypać siekaną natka pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy