Aromatyczna zupa cytrynowa z serkiem mascarpone

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ta lekka, kwaskowa zupa znika z talerzy w oka mgnieniu. Jej aromat sam zwabi domowników do kuchni.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywno - drobiowego
    250 g serka mascarpone
    150 ml śmietany ukwaszonej 15%
    1,5 cytryny
    1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
    1 łyżeczka czubrycy zielonej
    szczypta cukru
    sól do smaku
    Dodatkowo:
    zielenina do posypania - u mnie rzeżucha
    dodatek do zupy - u mnie tym razem ugotowany kolorowy makaron
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Bulion

Aromatyczna zupa cytrynowa z serkiem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Aromatyczna zupa cytrynowa z serkiem mascarpone 1. Do bulionu dodaję skórkę otartą z cytryn oraz sok, doprowadzam do zagotowania, dodaję śmietanę i serek mascarpone, mieszam, doprowadzam do zagotowania, 3-4 minuty gotuję. Doprawiam solą, pieprzem cytrynowym, czubrycą, cukrem, mieszam. Zupę podaję z makaronem, osypaną zieleniną, tym razem rzeżuchą.

Porady

Tą zupę podawałam już nie tylko z makaronem , także z fasolką czerwoną lub grzankami . Rzeżuchę do posypania zastąpiłam posiekanym koperkiem, innym razem posiekaną natką pietruszki. Cytryny przed otarciem warto sparzyć wrzątkiem i wyszorować szczoteczką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować