Aromatyczna szynka pieczona

0 (0 ocen)

Szynka wyszła bardzo smaczna i soczysta, a dzięki obsypce Bosforskiej jest bardzo aromatyczna. Uwielbiam domowe wędliny, zupełnie inaczej smakują niż te ze sklepu, polecam na święta lub inne uroczystości rodzinne.

Składniki:

  • 2 kilogramy szynki
    Zalewa:
    3 litry wody
    100 gram pektosoli
    2 łyżki cukru
    15 ziaren pieprzu
    8 listków laurowych
    10 ziaren ziela angielskiego
    8 ziaren jałowca
    5 goździków
    1 łyżka ziaren kolendry
    1 łyżka papryki wędzonej
    4 ząbki czosnku
    Dodatkowo:
    Obsypka Bosforska
    Olej
    Siatka do wędlin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Aromatyczna szynka pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Do większego garnka wlewamy wodę, zagotowujemy. Ziarna pieprzu, ziela angielskiego, jałowca , kolendry, listki laurowe i goździki umieszczamy w moździerzu, rozgniatamy, dodajemy razem z papryką do gorącej wody. Zalewę pozostawiamy do ostudzenia, dodajemy pektosól oraz pokrojone ząbki czosnku. Szynkę wkładamy do zalewy, przykrywamy, na tydzień wstawiamy do lodówki, codziennie szynkę obracamy żeby równo się zapeklowała. Po tygodniu szynkę wyjmujemy z zalewy, osuszamy ręcznikiem papierowym, zakładamy siatkę, związujemy sznurkiem z obydwu stron. Smarujemy olejem i posypujemy obsypką Bosforską, lekko wcierając w szynkę, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 2 godziny. Po upieczeniu szynkę wstawiamy do lodówki żeby mocno się schłodziła, zdejmujemy siatkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować