Aromatyczna pieczona szynka

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Taka pieczeń idealnie sprawdzi się nie tylko na drugie danie, ale także na kanapki, jako alternatywa dla sklepowych wędlin. Aromatyczne i soczyste mięso idealnie smakuje podane z ziemniakami puree i ulubioną surówką.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej bez kości
    Marynata:
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1/2 łyżki ciemnego sosu sojowego
    1 1/2 łyżki suszonego majeranku
    3/4 łyżki słodkiej papryki
    1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
    1/2 łyżki granulowanego czosnku
    3/4 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Aromatyczna pieczona szynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, przełożyć do naczynia/miski z pokrywką. Składniki marynaty połączyć. Gotową marynatą dokładnie natrzeć mięso, przykryć pokrywką i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, a przynajmniej na kilka godzin. Mięso przed pieczeniem wyjąć z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzać do 180 stopni z termoobiegiem. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 1 godziną. Po upieczeniu mięso przełożyć na talerz i pozostawić przed rozkrojeniem na ok. 15 minut, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły. Podawać gorące lub w wersji na zimno jako wędlina na kanapki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Olej Szynka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować