Aromatyczna nalewka z kwiatostanu bzu czarnego

4.5 (147 ocen)

  • 2 godz.

Wyrazista w smaku nalewka. Po prostu- poezja wśród napojów.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 50 sztuk baldachów z bzu czarnego
    40 dag cytryn
    70 dag cukru
    1 litr spirytusu 96%
    1 łyżeczka suszonego korzenia arcydzięgla

Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Aromatyczna nalewka z kwiatostanu bzu czarnego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dojrzałe baldachy bzu czarnego 1. Baldachy, same, bez łodyżek- moczy,my z zimnej wodzie. Na powierzchni zbiorą się śmieci. Zbieramy wszystko. Delikatnie przepłukujemy.
  • 2. Z cukru i 1 litra wody- zagotowujemy syrop. Studzimy.
    Połowę cytryn ze skórką- kroimy w cienkie plasterki.
  • 3. Przygotowujemy duży słój.
    Wkładamy warstwami:
    kwiaty bzu czarnego
    plasterki cytryny ze skórką
    zalewamy syropem z cukru

    Całość słoja przykrywamy pergaminem i odstawiamy w nasłonecznione miejsce na ok. 10 dni.
    Mieszamy, co jakiś czas zawartość słoja.
    Sprawdzamy, czy sok nie fermentuje.
  • 4. Po tym czasie, zlewamy sok do garnka, przez gazę lub gęste sitko.
    Łączymy go ze spirytusem i dodajemy wyciśnięty sok z pozostałych cytryn- druga połowa.
  • nalewka z kwiatostanu bzu czarnego 5. Nalewka przelewamy do butelek. Do każdej dodajemy po 1/2 łyżeczki arcydzięgla.
    Całość odstawiamy na 4 tygodnie. Najlepiej do piwnicy. Co jakiś czas- wstrząsamy zawartością.
    Odstawiamy na kolejne 2 tygodnie do sklarowania. Zlewamy znad osadu, a osad filtrujemy przez sączek do kawy- i łączymy z nalewką.
    Odstawiamy na co najmniej 9 miesięcy.
    Nalewka po tym czasie jest klarowna, o pięknej bursztynowej barwie i bogatym, wyrazistym bukiecie smakowym. Mocna.
  • na zdrowie- nalewka z kwiatostanu bzu czarnego 6. Na zdrowie :)

Porady

Baldachów nie moczymy zbyt długo w wodzie, bo zczernieją. Kwiaty bzu czarnego zbieramy w okresie kwitnienia, podczas słonecznej pogody. Nie za późno, aby nie były przejrzałe, bo tracą na aromacie. Zawierają: flawonoidy: rytozyd, pochodne kwercetyny i kemferolu, są niezawodnym środkiem w przypadku gorączki, kataru, kaszlu, przeziębieniu. Działają moczopędnie i rozkurczowo oraz uszczelniają naczynia włosowate, zwiększając ich elastyczność. Korzeń arcydzięgla ma zastosowanie w : zaburzeniach trawienia, wzdęciach, stanach zapalnych jelit jako środek wzmagający wydzielanie soku żołądkowego, wiatropędny i żółciopędny. Jeżeli jest bardzo gorący czas, wówczas powstałego soku z kwiatostanu bzu czarnego, nie trzymamy 10 dni, ale krócej. Arcydzięgiel kupujemy w sklepie zielarskim. Do sączenia można także użyć; waty bawełniano- wiskozowej lub ściereczki lnianej lub bawełnianej. Bardzo ważna jest tutaj precyzja i cierpliwość. Ale trud się opłaca w 100 %, zaręczam :) Nalewka im dłużej leżakuje, tym jest smaczniejsza i mocniejsza. Czas przygotowania podany jest bez czasu oczekiwania i leżakowania. Nalewka powinna leżakować w chłodnym miejscu, np piwnicy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Staropolska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować