Aromatyczna nalewka aroniowa

4.49 (184 ocen)

Sekretem jej niepowtarzalnego smaku i aromatu jest dodanie imbiru, kardamonu oraz wanilii.

Składniki:

  • 1 kg aronii
    0.5 kg cukru
    1 l spirytusu
    1 l czystej wódki
    1 laska wanilii
    kawałek suszonego imbiru
    3 ziarna kardamonu
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Aromatyczna nalewka aroniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce aronii umyć, osuszyć i wrzucić do szklanego naczynia.
  • 2. Dodać cukier, laskę wanilii, imbir i kardamon.
  • 3. Zalać wódką i spirytusem. Odstawić w ciepłe miejsce na 3 tygodnie, co kilka dni wstrząsając naczyniem.
  • 4. Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek. Odstawić na minimum 6 miesięcy.

Porady

Owoce aronii są cierpkie, najlepiej je zbierać po pierwszych przymrozkach lub oczyszczone z szypułek i ogonków wstawić do ciepłego piekarnika. Dzięki czemu zyskają łagodniejszy smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aronia Imbir Kardamon Nalewka Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować