Aromatyczna nalewka aroniowa

  • wyświetlono: 7301 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Sekretem jej niepowtarzalnego smaku i aromatu jest dodanie imbiru, kardamonu oraz wanilii.

89blondyna89

Składniki

1 kg aronii
0.5 kg cukru
1 l spirytusu
1 l czystej wódki
1 laska wanilii
kawałek suszonego imbiru
3 ziarna kardamonu

Sposób przygotowania przepisu:

Aromatyczna nalewka aroniowa

  • 1. Owoce aronii umyć, osuszyć i wrzucić do szklanego naczynia.
  • 2. Dodać cukier, laskę wanilii, imbir i kardamon.
  • 3. Zalać wódką i spirytusem. Odstawić w ciepłe miejsce na 3 tygodnie, co kilka dni wstrząsając naczyniem.
  • 4. Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek. Odstawić na minimum 6 miesięcy.

Porady

Owoce aronii są cierpkie, najlepiej je zbierać po pierwszych przymrozkach lub oczyszczone z szypułek i ogonków wstawić do ciepłego piekarnika. Dzięki czemu zyskają łagodniejszy smak.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

imbirwanilianalewkaaroniakardamonaromatkonkurs_nalewki

Komentarze

Podobne przepisy

Nalewka dyniowa

Dodane przez: Jaga85

Nalewka dyniowa

Dynia to warzywo równie wszechstronne...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Nalewka lodowa

Trunek na pewno już gości u wielu...

Nalewka kawowa

Dodane przez: Marta Daszkowska

Nalewka kawowa

Nalewka kawowa to trunek dla cierpliwych,...

nalewka miętowa

Dodane przez: Jolanta KG

Nalewka miętowa

Mocno orzeźwiająca nalewka na bazie...

nalewka jeżynowa

Dodane przez: rena123

Nalewka jeżynowa

Pyszna domowa nalewka z jeżyn.

Nalewka miętowa

Dodane przez: AnetaJ

Nalewka miętowa

Po agrestówce i jeżynówce przyszła...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE