Aromatyczna marchewka w octowej zalewie

  • wyświetlono: 710 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczna i aromatyczna marchewka.

nataliakielek
  • 1 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

300-350 g marchewka niedużego rozmiaru
1 szt. czerwona papryka
3-4 szt. ząbki czosnku
1/2 szt. papryczka chili

Zalewa:

250 ml woda
4 łyżki ocet 9 %
0,5 łyżeczki ziarna gorczycy
1 łyżka soli
1-2 łyżki cukru
5 szt. ziarna pieprzu
2 szt. goździki
1 szt. liść laurowy
1-2 szt. ziele angielskie
2 łyżki olej

Sposób przygotowania przepisu:

Aromatyczna marchewka w octowej zalewie

  • 1. 1 Marchewkę obrać, umyć, większą pokroić w talarki. Zagotować wodę i
    zblanszować marchewkę przez 1 min. Czosnek obrać, pokroić w talarki. Paprykę przekroić na pół, oczyścić z nasion, pokroić w słupki. Papryczkę chili pokroić w talarki.
    2 Włożyć warzywa do czystego słoika 600-700 ml. Zagotować wodę, dodać sól, cukier, olej, przyprawy, na koniec ocet. Zalać warzywa, zamknąć szczelnie pokrywką, przewrócić do góry, nakryć ręcznikiem, zostawić do ostygnięcia. Odstawić do lodówki na 2 dni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

marchewkaPrzetwory

Komentarze

Podobne przepisy

Kurki w occie

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Kurki marynowane w zalewie octowej

Kurki to moje ulubione grzyby dlatego,...

Grzyby gotowane w zalewie octowej

Dodane przez: bienpyt

Grzyby gotowane w zalewie octowej

Grzyby marynowane inaczej, właśnie...

Pyszne ogórki w zalewie octowej

Dodane przez: annli18

Pyszne ogórki w zalewie octowej

Okres wakacyjny sprzyja wszystkim...

Prawdziwki

Dodane przez: Richan

Prawdziwki w zalewie octowej

Ten przepis pamiętam z dzieciństwa

Opiekańce

Dodane przez: kasik1p3

Opiekańce - ryby w zalewie octowej

Jak przystało na córkę wędkarza,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE