aromatyczna gęsta gorąca czekolada na owocach sezonowych

0 (0 ocen)

  • 20 min

coś dla łasuchów słodkości:)wystarczająca na deser :)

  • 20 min

Składniki:

  • 1 szkl mleka
    1 szkl śmietany 18%
    1 łyżka miodu
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    skórka otarta z 1 pomarańczy
    szczypta kardamonu
    1/3 łyżeczki cynamonu
    szczypta chilli
    3 łyżeczki powideł śliwkowych (lub z innych sezonowych owoców)

Aromatyczna gęsta gorąca czekolada na owocach sezonowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gorąca gęsta czekolada 1. Mleko gotuję ze śmietaną. Czekoladę topię w kąpieli wodnej wraz z przyprawami. Kiedy się stopi dodatę miód, kilka łyżek gorącego mleka i powidła dokładnie mieszając do uzyskania jednolitej masy. Całość przelewam do garnka z mlekiem i śmietaną, dodaję otartą z pomarańczy skórkę i gotuję ok 5-6 min mieszając co jakiś czas aż czekolada nabierze gęstej konsystencji i jednolitego koloru.
  • 2. Przed podaniem posypuję skórką z pomarańczy i wiórkamic czekoladowymi.

    Smacznego!

Porady

zamiast powideł można dodać konfiturę pomarańczową lub wiśniową

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy