Frużelina sprawdzi się jako dodatek do lodów, ciast, deserów... oraz jako smarowidło do kanapek.
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg. renglod Ulena
1 żelfix 2:1
2 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki posiekanej mięty
skórka otarta z cytryny
sok z połowy cytryny
4 słoiki po 250 ml.
Aromatyczna frużelina z renglod - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki myję, pozbawiam pestek, mieszam z żelfixsem, doprowadzam do zagotowania. Dodaje cukier, cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny, mieszam, gotuję 5 minut. Na koniec dodaję miętę, mieszam, nakładam do słoików, zakręcam, odwracam do góry dnem. Gdy wystygną wynoszę do spiżarki.
Komentarze