Aromatyczna fasolka z warzywami

5 (181 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Talerz tak przygotowanej zupy doskonale rozgrzeje i nasyci. Aromaty wędzonki , same zachęcają domowników na wspólne spotkanie.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg. fasolki białej
    25 dag. wędzonego boczku
    25 dag. wędzonej kiełbasy
    1 cebula
    3 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    2 listki laurowe
    2 litry bulionu

    butelka 700 g. przetartych pomidorów z ziołami
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka przyprawy Harissa
    6 ziaren ziela angielskiego
    sól, pieprz, maggi do smaku
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Aromatyczna fasolka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Fasolkę dzień przed gotowaniem moczę w wodzie, na drugi dzień odcedzam, zalewam wodą i gotuję do miękkości[ok. 1,5 godziny], odcedzam. Na suchej patelni wytapiam pokrojony boczek, dodaję pokrojoną cebulę, podsmażam, dodaje obrane i pokrojone: marchewki, pietruszkę, seler, podsmażam, zalewam bulionem, dodaję listki laurowe, ziele angielski, gotuję do miękkości. Do warzyw dodaję fasolkę, pomidory, pokrojoną kiełbasę, roztarty majeranek, przyprawę Harissa, doprowadzam do zagotowania, próbuję, doprawiam solą, pieprzem i maggi.

Porady

Podaną zupę posypuję pokrojoną natką pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować