aromat kawowy do ciasta

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 1 osoby

Przepis na naturalny aromat do ciast, kremów i ponczów. Aromat wystarcza na długo, jest intensywny i nie psuje się.

  • 5 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią - 10g
    4 łyżki ziaren kawy
    0,5 l wódki

Aromat kawowy do ciasta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • aromat kawowy 1. Do wyparzonego, suchego słoika lub butelki - wsypujemy ziarna kawy i cukier waniliowy.
  • aromat 2. Ziarna zalewamy wódką do pełna - nie będziemy dolewać wody, nic będzie odparowywać. Słoik zakręcamy - wstrząsamy, by zamieszać składniki. Odstawiamy do szafki lub w miejsce chłodne i zaciemnione.
  • aromat 3. Codziennie wstrząsamy butelką /słoikiem by rozmieszać składniki. Po 2 dniach alkohol nabiera już ciemnej barwy. Po 7 dniach naciągania i wstrząsania - aromat jest już gotowy, można używać do ciasta lub kremów

Porady

Ja wykorzystałam moje ulubione ziarna arabiki o orzechowej nucie z Kolumbii. Odradzam kawy z Afryki, które są kwaskowe o nutach owocowych - alkohol podbije kwaskowość kawy i będzie to aromat dla koneserów tego gatunku kaw. Wykorzystałam wódkę , ale zamiast niej można wykorzystać spirytus, wtedy trzeba będzie pamiętać by rozcieńczyć roztwór.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy