Aromatyczne jabłka w cieście

4.5 (146 ocen)

  • 30 min

Chrupiące placuszki z jabłkami i cynamonem. Bardzo dobry pomysł na obiad/deser dla dzieci. Można je podawać polane miodem syropem klonowym, z kleksem bitej śmietany czy po prostu posypane pudrem.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    150 g mąki pszennej
    50 g mąki kukurydzianej*
    2 jajka
    250 ml maślanki
    30 g masła
    szczypta soli
    Ponadto:
    4 - 5 jabłek twarde i lekko kwaśne (np. gloster czy jonagored)
    sok wyciśnięty z połowy cytryny
    1 łyżka brązowego cukru
    kopiata łyżeczka cynamonu
    2 krople aromatu rumowego
    masło klarowane lub olej roślinny do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery

Aromatyczne jabłka w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce mieszamy mąki z maślanką na gładką masę. Dodajemy roztopione lekko przestudzone masło oraz żółtka i miksujemy.
    W drugiej misce ubijamy pianę z białek z odrobiną soli. Pianę delikatnie łączymy z resztą ciasta np. za pomocą drewnianej szpatułki i odstawiamy na pół godziny.
  • 2. Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne. Kroimy na plastry około 1cm. Pokrojone jabłka układamy w misce, skrapiamy sokiem z cytryny posypujemy cukrem i cynamonem, dodajemy aromat. Lekko mieszamy tak by jabłka przeszły aromatem, a żeby ich nie połamać.
  • Aromatyczne jabłka w cieście 3. Jabłka maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym maśle/oleju** na złoty kolor. Upieczone przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
    Podajemy posypane cukrem pudrem.

Porady

*Mąka kukurydziana jest bardzo zdrowa i przydatna w kuchni. Ma ogromne zastosowanie w żywieniu - szczególnie w diecie bezglutenowej. Dodatek mąki kukurydzianej wpływa nie tylko na powstanie ładnego złotego koloru, ale przede wszystkim wpływa na powstanie drobnych porów w strukturze ciasta, a tym samym na jego lekkość. W przepisie mąki są wymieszane, ale równie dobrze może to być sama mąka kukurydziana placuszki nabiorą wówczas bardziej złotego koloru i będą idealnym daniem dla osób stosujących dietę bezglutenową ** na patelni rozgrzewamy minimum 0,5- 1 cm tłuszczu - im więcej tłuszczu tym placki mniej go chłoną i są bardziej chrupkie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować