Armłow- zapiekanka z gotowanej wołowiny

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis na tę pyszną zapiekankę wzięłam z ormiańskiej książki kucharskiej. Przepis jest banalnie prosty, ale zapiekanka ta wychodzi bardzo smaczna, a także idealnie się nadaję do wykorzystania ugotowanego mięsa wołowego. Jeśli lubicie zapiekanki i nie macie pomysłu na wykorzystanie mięsa z rosołu, to ten przepis z pewnością przypadnie Wam do smaku :)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 500g ugotowanej wołowiny
    – 300g ugotowanych ziemniaków
    – 1 duża cebula
    – 1 jajko
    – zielenina wg smaku kolendra lub pietruszka (u mnie kolendra)
    – sól i pieprz wg smaku (u mnie dodatkowo kurkuma)
    – 40g masła klarowanego
    – 20g bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Armłow- zapiekanka z gotowanej wołowiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowaną wołowinę i ziemniaki przepuścić dwa razy przez maszynkę. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę i zeszklić na odrobinie masła. Przesmażoną cebulę dodać do mięsa, dodać drobno posiekaną zieleninę, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Masło i bułkę tartą podzielić na dwie części. Formę do pieczenia posmarować połową masła i posypać bułką tartą. Dobrze wymieszaną masę ułożyć równą warstwą w formie. Wierzch wyrównać, posmarować jajkiem, posypać bułką tartą. Resztę masła roztopić i polać wierzch zapiekanki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Gotowy Armłow pokroić na porcję i podawać ze śmietaną.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Ormiańska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować