Arbuzowy zawrót głowy

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Któż mu się nie oprze w upalne dni ??? Prosty deser - zachwyci każdego!

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • arbuz ok 3 kg
    10 dag płatków migdałowych
    1 szkl śmietany 30%
    1 łyżka cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny

    Dekoracja:

    truskawki
    borówki
    maliny
    mięta

Arbuzowy zawrót głowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Arbuza ( musi być w całości) okrawamy ze skórki i ścinamy wierzch oraz spód. Osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru soku. Chłodzimy.
  • 2. Ubijamy śmietankę z cukrem na sztywno. Dodajemy napęczniałą i rozpuszczona w kąpieli wodnej żelatynę. Miksujemy do połączenia i smarujemy tort arbuzowy.
  • 3. Migdały prażymy na suchej patelni. Posypujemy boki tortu.
  • 4. Dekorujemy truskawkami, malinami, borówkami i miętą, Smacznego.

Porady

Najlepiej smakuje mocno schłodzony.

Komentarze

Podobne przepisy