Polecam tort z arbuza ,pyszny na upalne dni ,dobrze schłodzony smakuje wyśmienicie.
Składniki:
Składniki - 1 arbuz średniej wielkości ,500 ml kremówki,1 łyżka cukru pudru,1 śmietan fix,250 gr serka mascarpone,orzechy włoskie (ja użyłam mrożonych),ponadto różne owoce według uznania,u mnie winogrona jasne ,ciemne,jagody ,nektarynki ,maliny,brzoskwinie z puszki .
Arbuzowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie - Górę i dół arbuza odcinam,aby powstały 2 płaskie powierzchnie.potem ścinam skórę arbuza wokoło.Orzechy rozgniatam wałkiem do ciasta ,Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem dodając śmietan fix ,następnie łącze ubitą śmietanę z serkiem mascarpone.Arbuz dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym z soku im lepiej osuszymy arbuz tym lepiej będzie nam sie nakładać krem.Łyżką nakładam krem i równomiernie rozsmarowuje na arbuzie.Boki obsypuje orzechami górę dekoruje owocami. Schłodzić w lodówce .
Porady
Śmietana nie musi być połączona z serkiem może być sama śmietana równie dobrze smakuje. Górę można również posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze