ARBUZOWE SZALEŃSTWO

0 (0 ocen)

  • 40 min

Arbuz w formie słodkiej galaretki z dodatkiem jogurtu oraz ulubionych owoców to świetne zestawienie.

  • 40 min

Składniki:

  • 700 -1000 g arbuza(po zmiksowaniu arbuza robi się o połowę mniej)
    1 łyżka soku z cytryny
    40 ml rumu (dodajemy jeżeli deser jedzą dorośli )
    2 płaskie łyżeczki żelatyny
    1 jogurt naturalny 200 g
    150 g borówek lub dowolnych owoców
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Wina

Arbuzowe szaleństwo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-29wfn38 1. Arbuza myjemy,następnie kroimy na mniejsze części,dwa plastry zostawiamy do pokrojenia w kostkę,następnie wyjmujemy widelcem wszystkie pestki.Miąższ arbuza miksujemy blenderem na gładką masę.Odlewamy część soku do szklanki,podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę,mieszamy.Wlewamy do masy arbuzowej,dosładzamy i łączymy z sokiem z cytryny i rumem.Przygotowaną mieszankę wlewamy na dno pucharków,wkładamy do lodówki na 1-2 godziny(do momentu ścięcia się galaretki ).
    Na galaretkę nakładamy po dwie łyżki gęstego jogurtu,na to kładziemy resztę pokrojonego w kostkę arbuza i układamy kilka świeżych borówek lub dowolnych owoców,u mnie brzoskwinia,malinki i winogron.
    Całość jeszcze schładzamy.Deser podajemy zimny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Arbuz Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować