Arbuz w formie słodkiej galaretki z dodatkiem jogurtu oraz ulubionych owoców to świetne zestawienie.
40 min
Składniki:
700 -1000 g arbuza(po zmiksowaniu arbuza robi się o połowę mniej)
1 łyżka soku z cytryny
40 ml rumu (dodajemy jeżeli deser jedzą dorośli )
2 płaskie łyżeczki żelatyny
1 jogurt naturalny 200 g
150 g borówek lub dowolnych owoców
1 łyżka cukru
Arbuzowe szaleństwo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Arbuza myjemy,następnie kroimy na mniejsze części,dwa plastry zostawiamy do pokrojenia w kostkę,następnie wyjmujemy widelcem wszystkie pestki.Miąższ arbuza miksujemy blenderem na gładką masę.Odlewamy część soku do szklanki,podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę,mieszamy.Wlewamy do masy arbuzowej,dosładzamy i łączymy z sokiem z cytryny i rumem.Przygotowaną mieszankę wlewamy na dno pucharków,wkładamy do lodówki na 1-2 godziny(do momentu ścięcia się galaretki ).
Na galaretkę nakładamy po dwie łyżki gęstego jogurtu,na to kładziemy resztę pokrojonego w kostkę arbuza i układamy kilka świeżych borówek lub dowolnych owoców,u mnie brzoskwinia,malinki i winogron.
Całość jeszcze schładzamy.Deser podajemy zimny.
Komentarze