Arbuzowa granita

0 (0 ocen)

Deser wymarzony na upalne dni i szybki w przygotowaniu.Rano wystarczy zmiksować składniki i w południe, gdy słonko najbardziej daje o sobie znać schładzamy się pysznym deserkiem:). W połączeniu z bitą śmietaną smakuje pysznie!!!

Składniki:

  • Składniki:
    • 700 gram arbuza –waga po obraniu (ok ¼ sztuki),
    • 2,5 łyżki cukru pudru,
    • 1 łyżka soku z limonki,
    • 1/3 szklanki czerwonego wina
    • bita śmietana do podania,
    • bazylia do dekoracji,
    • czekolada do dekoracji

Arbuzowa granita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed miksowaniem 1. Arbuza obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze części (kostkę). Tak przygotowany przekładamy do garnka, dodajemy sok z limonki, wino oraz cukier puder. Całość dokładnie miksujemy.
  • przed zamrożerniem 2. Otrzymaną masę przelewamy do płaskiego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. U mnie mrożenie trwało 5 godzin.
  • po zamrożeniu 3. Zamrożoną masę skrobiemy widelcem i porcjujemy do pucharków, szklanek itp.
    Dekorujemy bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi i zieleniną (u mnie bazylia). Zajadamy!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy