Deser wymarzony na upalne dni i szybki w przygotowaniu.Rano wystarczy zmiksować składniki i w południe, gdy słonko najbardziej daje o sobie znać schładzamy się pysznym deserkiem:). W połączeniu z bitą śmietaną smakuje pysznie!!!
Składniki:
Składniki:
• 700 gram arbuza –waga po obraniu (ok ¼ sztuki),
• 2,5 łyżki cukru pudru,
• 1 łyżka soku z limonki,
• 1/3 szklanki czerwonego wina
• bita śmietana do podania,
• bazylia do dekoracji,
• czekolada do dekoracji
Arbuzowa granita - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Arbuza obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze części (kostkę). Tak przygotowany przekładamy do garnka, dodajemy sok z limonki, wino oraz cukier puder. Całość dokładnie miksujemy.
2.Otrzymaną masę przelewamy do płaskiego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. U mnie mrożenie trwało 5 godzin.
3.Zamrożoną masę skrobiemy widelcem i porcjujemy do pucharków, szklanek itp.
Dekorujemy bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi i zieleniną (u mnie bazylia). Zajadamy!
Komentarze