Arbuzowa bukta

0 (0 ocen)

  • 60 min

To ciasto łamie stereotypy,bo kto powiedział ,że arbuza nie można sobie zrobić?

  • 60 min

Składniki:

  • 3dkg drożdży,50dkg,mąki,1/4 kostki roztopionego masła,2jaja,1/3 szkl.cukru pudru,szklanka letniego mleka,miód,garść rodzynek,barwniki zielony i czerwony

Arbuzowa bukta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić rozczyn z drożdży,łyżki cukru pudru,mleka i 3łyżek mąki,odstawić na ok.15min.dodać resztę mąki ,jaja i wystudzone ,stopione masło,wyrobić ciasto na gładko,żeby odchodziło od ręki.wyłożyć foremkę papierem do pieczenia i wyłożyć dno kawałkiem ciasta zabarwionym zielonym barwnikiem,następnie na to wyłożyć kolejno kawałek ciasta jasnego bez dodatków,a na koniec wypełnić środek resztą ciasta zabarwioną na czerwono i wymieszaną z rodzynkami.Odstawić do wyrośnięcia na ok.20-30min.Piec w temp.175st.ok.25min. po upieczeniu zdjąć papier jeszcze z ciepłej bukty,kroić po przestudzeniu ,polewać miodem i dodać świeże listki mięty.Smacznego

Porady

Zamiast barwników,można dodać rozdrobniony szpinak,a na czerwono soku z buraka. Arbuza można piec w tortownicy lub durszlaku wyłożonym papierem,jeśli nie masz kulistej formy.Równie dobre jest z kremem czekoladowym i bitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy