Arbuzowa bukta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić rozczyn z drożdży,łyżki cukru pudru,mleka i 3łyżek mąki,odstawić na ok.15min.dodać resztę mąki ,jaja i wystudzone ,stopione masło,wyrobić ciasto na gładko,żeby odchodziło od ręki.wyłożyć foremkę papierem do pieczenia i wyłożyć dno kawałkiem ciasta zabarwionym zielonym barwnikiem,następnie na to wyłożyć kolejno kawałek ciasta jasnego bez dodatków,a na koniec wypełnić środek resztą ciasta zabarwioną na czerwono i wymieszaną z rodzynkami.Odstawić do wyrośnięcia na ok.20-30min.Piec w temp.175st.ok.25min. po upieczeniu zdjąć papier jeszcze z ciepłej bukty,kroić po przestudzeniu ,polewać miodem i dodać świeże listki mięty.Smacznego
Porady
Zamiast barwników,można dodać rozdrobniony szpinak,a na czerwono soku z buraka. Arbuza można piec w tortownicy lub durszlaku wyłożonym papierem,jeśli nie masz kulistej formy.Równie dobre jest z kremem czekoladowym i bitą śmietaną.
Komentarze