Arbuz z ziołową granitą

0 (0 ocen)

Wyjątkowo łatwy do wykonania deser z ziółkami

Składniki:

  • 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki posiekanych listków mięty, 1/2 szklanki posiekanych listków bazylii, 2 łyżki skórki otartej z limonki, 250 ml soku z limonki, 200 ml wody, arbuz

Arbuz z ziołową granitą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszaj w rondelku cukier z miętą, posiekaną bazylią oraz skórką z limonki. Podgrzewaj przez 3 minuty, aż listki zrobią się ciemnozielone. Podaj sok z limonki i wodę, gotuj godzinę na małym ogniu, aż powstanie gęsty syrop. pozostaw 100 ml syropu, resztę wlej do płaskiego naczynia i wstaw do zamrażalnika. Zamrażaj kilka godzin, co jakiś czas mieszając. Z arbuza usuń pestki, pokrój na małe kawałki i rozłóż na talerzykach. Polej resztą syropu, na każdej porcji ułóż łyżkę granity.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (155 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto arbuz