Arancini z szynką parmeńską i mozzarellą

0 (0 ocen)

Arancini jest typowym sycylijskim daniem. Postanowiłam trochę urozmaicić to danie dodając do ryżowych kulek szynkę parmeńską i mozzarelle.

Składniki:

  • 1,5 szklanki ryżu arborio (taki jak do risotto)
    3 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego
    1 cebula
    3 łyżki oliwy z oliwek
    3 łyżki tartego parmezanu
    1/3 szklanki białego wina
    sól, pieprz
    1 jajko + 2 do panierowania
    mąka do panierowania
    bułka tarta do panierowania

    Farsz:

    5 plasterków szynki parmeńskiej
    1 kulka mozzarelli
    kilka pieczarek
    listki z kilku gałązek tymianku lub łyżeczka suszonych
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Arancini z szynką parmeńską i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zacznijmy od przygotowania risotto. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, aż stanie się szklista. Wrzucamy ryż i podsmażamy razem z cebulką, aż cały zostanie oblepiony oliwą i stanie się przezroczysty. Dolewamy pół szklanki bulionu i mieszamy do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn. Potem znów dodajemy bulion – czynność powtarzamy aż zużyjemy 3 szklanki wywaru. Następnie, risotto doprawiamy parmezanem, białym winem (ryż także powinien je wchłonąć) oraz solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Gdy będzie zimne chowamy do lodówki.

    Przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy pieczarki przez 5 minut, dodając pod koniec tymianek i wyciśnięty ząbek czosnku. Odstawiamy do wystygnięcia. Szynkę kroimy w paseczki. Dodajemy do pieczarek. Mozzarellę kroimy w grubą kostkę. Dodajemy do reszty składników i mieszamy.

Porady

Risotto najlepiej zrobić rano, lub poprzedniego dnia ponieważ schłodzone w lodówce będzie dużo łatwiej formować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować