Arancini, czyli kule ryżowe z kurczakiem i szpinakiem

  • wyświetlono: 548 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Arancini to smażone ryżowe kulki w panierce z bułki tartej. Jest to jedna z najbardziej popularnych potraw z ryżu wywodząca się z kuchni sycylijskiej. W mojej wersji z popularnym na naszych stołach delikatnym kurczakiem, zieloną bombą witamin - szpinakiem, pachnącą natką oraz aromatycznym serem. Smakują rewelacyjnie i są doskonałym pomysłem na sycący obiad.

Ewelina Marcin
  • 10 porcje
  • 40min
  • Średni

Składniki

Składniki podstawowe z zestawu A:
300g ryżu araborio
280g fileta z kurczaka
380g mrożonego szpinaku

Składnik podstawowy dodatkowy:
3 jajka

Składniki robocze:
750ml wody
2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
2 kostki rosołowe
1 cebulka
bułka tarta to obtoczenia
2 ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżka curry
olej
pieprz
sól

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Arancini, czyli kule ryżowe z kurczakiem i szpinakiem

  • Arancini, czyli kule ryżowe z kurczakiem i szpinakiem1. Farsz:
    Filet z kurczaka umyć, osuszyć pokroić w bardzo małą kostkę, oprószyć przyprawą curry, solą i pieprzem. Odstawić na 20minut,a po tym czasie usmażyć na rozgrzanym oleju. Drobno posiekane ząbki czosnku podsmażyć na oleju, dodać rozmrożony szpinak i smażyć całość na wolnym ogniu. Następnie zdjąć z ognia, dodać usmażony filet, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą, pieprzem i ponownie całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
  • Arancini, czyli kule ryżowe z kurczakiem i szpinakiem2. Kule ryżowe:
    Wodę zagotować, rozpuścić kostki rosołowe, dodać natkę z pietruszki i chwilę gotować. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oliwie dodać ryż i smażyć kilka minut aż ziarenka staną się szkliste. Następnie cały czas stopniowo podlewać bulionem aż do momentu gdy wchłonie cały bulion, a ryż stanie się miękki. Pozostawić do wystudzenia, a najlepiej do następnego dnia. Po tym czasie doprawić solą, pieprzem, dodać jedno całe jajko i całość dokładnie wymieszać. Z gotowej masy ryżowej uformować kule, nafaszerować farszem, obtoczyć w rozkłóconych jajkach, bułce tartej i smażyć na głębokim oleju.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżKurczakszpinakobiaddaniesmacznyszybkiryżowykreatywne_gotowanie16
 

Komentarze

Podobne przepisy

kokardki z kurczakiem i szpinakiem

Dodane przez: anka1988

Kokardki z kurczakiem i szpinakiem

Obiad dla wielbicieli makaronu,...

tuńczyk z makaronem ryzowym i szpinakiem

Dodane przez: lidyia

Tuńczyk z makaronem ryżowym i szpinakiem

Smacznie, szybko i tanio.

Arancini

Dodane przez: Gosiaczek 93

Arancini

Arancini to Sycylijski przysmak...

Pappardelle z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Dodane przez: Dzarkos

Pappardelle z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi...

Smaczne danie które można zrobić...

image-18w9srh

Dodane przez: paulette17

TAJSKI KURCZAK Z WARZYWAMI I MAKARONEM RYŻOWYM

Kuchnia tajska to jedna z moich...

Potrawka z kurczakiem i szpinakiem

Dodane przez: juchab

Potrawka z kurczakiem i szpinakiem

Szpinak z własnego ogrodu wspaniale...