Arabska sałatka Tabbouleh

0 (0 ocen)

  • 25 min

Pyszna sałatka z kaszy kuskus, pełna pomidorów, dymki i ogórka, doprawiona w tradycyjny sposób świeżą miętą i sokiem z cytryny. Najlepiej smakuje mocno schłodzona prosto z lodówki :)

  • 25 min

Składniki:

  • 140 g (1 szklanka) kaszy kuskus
    400 ml (1 i 2/3 szklanki) wrzątku
    80 ml (1/3 szklanki) oliwy z oliwek
    80 ml (1/3 szklanki) soku z cytryny
    100 g (1 szklanka) posiekanej dymki
    60 g (1 szklanka) posiekanej świeżej natki pietruszki
    6 g (1/4 szklanki) posiekanej świeżej mięty
    3 posiekane pomidory
    1 ogórek - obrany, bez pestek i posiekany
    1 łyżeczka soli
    pieprz do smaku

Arabska sałatka tabbouleh - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Arabska sałatka Tabbouleh 2 1. Kaszę zalać wrzątkiem w dużej misce. Przykryć i odstawić na 1 godzinę.
    Do gotowej kaszy dodać oliwę, sok z cytryny, dymkę, pietruszkę, miętę, pomidory i ogórki i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy