Pyszna sałatka z kaszy kuskus, pełna pomidorów, dymki i ogórka, doprawiona w tradycyjny sposób świeżą miętą i sokiem z cytryny. Najlepiej smakuje mocno schłodzona prosto z lodówki :)
25 min
Składniki:
140 g (1 szklanka) kaszy kuskus
400 ml (1 i 2/3 szklanki) wrzątku
80 ml (1/3 szklanki) oliwy z oliwek
80 ml (1/3 szklanki) soku z cytryny
100 g (1 szklanka) posiekanej dymki
60 g (1 szklanka) posiekanej świeżej natki pietruszki
6 g (1/4 szklanki) posiekanej świeżej mięty
3 posiekane pomidory
1 ogórek - obrany, bez pestek i posiekany
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku
Arabska sałatka tabbouleh - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę zalać wrzątkiem w dużej misce. Przykryć i odstawić na 1 godzinę.
Do gotowej kaszy dodać oliwę, sok z cytryny, dymkę, pietruszkę, miętę, pomidory i ogórki i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Komentarze