Apple pie -Ciasto jabłkowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardziej zapiekanka niż ciasto . Podawane jako deser na gorąco z dodatkiem lodów. Ku mojemu zdziwieniu nie dodaje się cynamonu , który nam nieodparcie kojarzy się z zapachem ciasta z jabłkami .

  • 30 min

Składniki:

  • 1/2 kostki masła
    1 szklanka mąki
    3 łyżki mleka
    1 jajko
    3 łyżki cukru
    1 żółtko
    3 duże jabłka
    3 czubate łyżki cukru brązowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery Zapiekanki

Apple pie -ciasto jabłkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło usiekać z mąką nożem . Jajko roztrzepać z mlekiem i 3 łyżkami zwykłego cukru .Wlać do mąki z masłem i wyrobić na gładkie ciasto . Gdy już będzie odstawać od rąk zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Jabłka obrać , pokroić w cząstki , zasypać brązowym cukrem i dusić aż będą pół miękkie. Zlać sok. ½ ciasta rozwałkować i wykleić nim spód i brzegi foremki do pieczenia . Ciasto nakłuć widelcem . Wyłożyć odsączone jabłka. Rozwałkować resztę ciasta i przykryć nim jabłka. Brzegi docisnąć do siebie tak by spód skleił się z górą . Nożem odciąć nadmiar ciasta z brzegów . Posmarować ciasto z wierzchu rozmąconym żółtkiem . Wstawić do gorącego piekarnika i piec aż ciasto będzie złote ( ok. 30 minut ) i chrupiące .

Porady

Z resztek ciasta można upiec ciasteczka z dżemem w foremkach do mufinek .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Angielska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować