Apple pie

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Zawsze marzyłam, żeby zrobić takie ciasto ale wydawało się trudne. Nic bardziej mylnego, jest proste i przepyszne.

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka tortowa: 2.5 szklanki
    - zimne masło: 250 gramów
    - zimne mleko: 0.5 szklanki
    - sól: 1 łyżeczka
    NADZIENIE:
    - papierówki: 8 sztuk
    - cynamon: 2 łyżeczki
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - mąka tortowa: 0.33 szklanki
    - cukier: 0.25 szklanki
    - zimne masło: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Apple pie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    W dużej misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy posiekane w kosteczkę zimne masło,
    rozcieramy wszystko aż powstaną niewielkie kawałeczki.
    Wlewamy mleko, zagniatamy aż powstanie gładkie ciasto.
    Jest ono dość miękkie.
    Robimy kulę, dzielimy ja na 2 równe części, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 15 minut.

    Sok z cytryny wlewamy do dużej miski, obieramy jabłka, dzielimy je na połówki, czwórki i ósemki
    a ósemki w kostkę, wkładamy do miski z cytryną i dokładnie wszystko mieszamy, aby nie ściemniały.
    Dosypujemy cukier, cynamon, mąkę, dokładnie mieszamy.

    Blat posypujemy mąką, wyciągamy pierwszą kulę ciasta,
    rozwałkowujemy na placek o średnicy około 25cm,
    przekładamy go na wysmarowaną masłem formę, przycinamy nadmiar ciasta, zostawiamy zapas do zawinięcia.

    Przygotowane jabłka przekładamy na ciasto, równamy, na wierzchu układamy kosteczki masła.

    Rozwałkowujemy drugą kulę ciasta, tym razem na średnicę 30cm.
    Nakładamy placek na jabłka, przycinamy nadmiar ciasta, zawijamy i zlepiamy brzegi,
    ciasto jest bardzo elastyczne więc nie ma z tym problemu.
    Z pozostałego ciasta wycięłam serduszka /chyba ze szczęścia, że wszystko wygląda OK/.
    Formę wstawiamy na 15 minut do lodówki.

    Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni,
    Wyciągamy z lodówki ciasto, nacinamy je w kilku miejscach do wypuszczania pary podczas pieczenia.
    Lucinda posmarowała je rokłóconym żółtkiem z mlekiem
    ale ja nie mam dobrego doświadczenia ze smarowaniem ciast czy bułek,
    szybko robią mi się bardzo brązowe, czego nie lubię.

    Pieczemy godzinę i 5-10 minut do uzyskania ładnego, złotego koloru.

    Wyciągamy z piekarnika, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia /i tu ból, że trzeba czekać/
    ale dzięki temu podczas krojenia mamy idealne kawałki.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Papierówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Piknik Wesele

Podobne przepisy

To może cię zainteresować