Apfelstrudel z lasagne

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób

Tradycyjne austriackie danie teraz w nowym wydaniu!

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    * makaron lasagne - 10 płatów
    * jabłko - 4-5 szt
    * rodzynki - 100 g
    * rum - 3 łyżki
    * cukier - 100 g
    * masło - 20 g
    * cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Apfelstrudel z lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

    Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.

    Odlewamy wodę , nie przelewamy zimną , a makaron na ok. 3 -4 minuty odstawiamy do lekkiego osuszenia.

    Następnie na blacie lub stolnicy układamy je w 2 rzędach po 5 płatów nachodzących na siebie , tak by utworzyły 1 duży płat.

    Zostawiamy , by makarony mogły się ” skleić „

    Rodzynki mieszamy z cukrem i rumem , odstawiamy na ok. 10 minut.

    Jabłka obieramy , kroimy w cieniutkie plasterki i mieszamy z namoczonymi rodzynkami.

    Nadzienie układamy równomiernie na całości ciasta makaronowego.

    Zakładamy delikatnie boki i zwijamy strudel.



    Zwinięty układamy w formie do keksa ( ja używam silikonowej , ale jeśli macie metalową , to wysmarujcie ją masłem i obsypcie bułką tartą.

    Tak przygotowany strudel smarujemy po całości miękkim masłem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut ( jeśli góra będzie się zbyt rumienić przykrywamy ją folią aluminiową ).


    Po tym czasie zostawiamy jeszcze ok. 15 minut w uchylonym piekarniku , a następnie obficie posypujemy cukrem pudrem!

    Zajadamy!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Rodzynki Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Austriacka

Podobne przepisy

To może cię zainteresować