Antrykot z sosem BBQ

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

...

  • 2 godz. 40 min

Składniki:


  • 4 antrykoty wołowe po około 150g każdy
    Groszek mrożony 300g
    2 pomidory
    2 ząbki czosnku
    Masło 60g
    Składniki na marynatę:
    4 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki musztardy dijon
    Sól morska
    Grubomielony czarny pieprz
    Składniki na sos BBQ:
    300ml ketchupu
    1 łyżka musztardy dijon
    2 łyżki sosu Worcester
    100ml miodu pszczelego
    2 rozgniecione ząbki czosnku
    2 łyżki octu jabłkowego
    1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
    Sól, pieprz

Antrykot z sosem bbq - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Mięso umyć, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Natrzeć marynatą i włożyć do lodówki na min 2 godziny.
    Wszystkie składniki sosu barbeque dobrze ze sobą wymieszać. Doprawić. Odstawić na bok aby wszystkie składniki się połączyły.
    Zamarynowaną wołowinę obsmażamy z obu stron na grillu lub patelni grillowej. Następnie ułożyć na blasze do pieczenia i piec około 8 minut w 180st. Po wyjęciu z piekarnika mięso odstawić na chwilę aby odpoczęło. Następnie pokroić w plastry.
    Rozmrożony groszek przesmażamy na maśle z dodatkiem czosnku. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej pozbawione skóry i gniazd nasiennych). Całość smażymy około 3 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy