Antrykot Wołowy z Czerwonym Winem

  • wyświetlono: 1308 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Najsmaczniejsze z mięs - wołowina. Przepis znaleziony w internecie.

gregorns
  • 15min

Składniki

antrykot wołowy (tak okolo 400 g)

4 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz do smaku

Sos:

4 szalotki lub młode cebule

1 szklanka czerwonego wina

1 gałązka tymianku (moze byc rowniez tymianek suszony - 3 szczypty)

50 g zimnego masła z lodówki

1 duża łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania przepisu:

Antrykot Wołowy z Czerwonym Winem

  • antrykot wołowy z winkiem1. Z wołowiny wyciać około 4 kotlety-grubość wedle upodobania. Nastepnie natrzec mieso oliwa z oliwek oprószyć solą oraz pieprzem. Rozgrzać patelnie (doskonale nadaje sie do tego patelnia grilowa) i obsmażyć z dwoch stron wołowine. Jesli ktos lubi mocno wypieczona to trzeba smazyc nawet 25 min jesli mniej wystarczy 10-15 min.
  • 2. Kiedy wołowina juz w połowie dochodzi kroimy cebulę w piórka i wrzucamy do garnka. Wlewamy szklanke czerwonego wina i dodajemy tymianek. Gotujemy aż całe wino odparuje. Kiedy wino odparuje wrzucamy po kawalku zimne masło i mieszamy cały czas trzepaczka tak zeby powstał sosik. Na sam koniec dodajemy natkę pietruszki.
  • 3. Polewamy antrykoty sosem. Podajemy z ziemniaczkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiad

Komentarze

Podobne przepisy

wątróbka duszona w winie

Dodane przez: Futka

Wątróbka duszona z jabłkiem i cebulą w czerwonym...

Propozycja na smakowitą i delikatną...

najszybszy domowy obiad

Dodane przez: Neblina36

Stek wołowy z czerwoną cebulką

Stek wołowy z cebulką smażony na...

Żeberka pieczone w czerwonym winie z granatem

Dodane przez: igraszki losu

Żeberka pieczone w czerwonym winie z granatem

Na zimowe obiady nie ma nic lepszego...

image-1gh7pl0

Dodane przez: paolineczka

Kacza pierś w czerwonych owocach z winem

Dziś propozycja na obiad troszkę...

Jeleń w czerwonym winie z grzybami

Dodane przez: luna19

Jeleń w czerwonym winie z grzybami

Pyszne soczyste mięso na specjalne...

Kaczka duszona z czerwoną kapustą i winem.

Dodane przez: Magda Garyga

Kaczka duszona z czerwoną kapustą i winem

Świetny pomysł na uroczysty obiad.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE