Antrykot Wołowy z Czerwonym Winem

4.5 (193 ocen)

  • 15 min

Najsmaczniejsze z mięs - wołowina. Przepis znaleziony w internecie.

  • 15 min

Składniki:

  • antrykot wołowy (tak okolo 400 g)

    4 łyżki oliwy z oliwek

    sól i pieprz do smaku

    Sos:

    4 szalotki lub młode cebule

    1 szklanka czerwonego wina

    1 gałązka tymianku (moze byc rowniez tymianek suszony - 3 szczypty)

    50 g zimnego masła z lodówki

    1 duża łyżka posiekanej natki pietruszki

Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Antrykot wołowy z czerwonym winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • antrykot wołowy z winkiem 1. Z wołowiny wyciać około 4 kotlety-grubość wedle upodobania. Nastepnie natrzec mieso oliwa z oliwek oprószyć solą oraz pieprzem. Rozgrzać patelnie (doskonale nadaje sie do tego patelnia grilowa) i obsmażyć z dwoch stron wołowine. Jesli ktos lubi mocno wypieczona to trzeba smazyc nawet 25 min jesli mniej wystarczy 10-15 min.
  • 2. Kiedy wołowina juz w połowie dochodzi kroimy cebulę w piórka i wrzucamy do garnka. Wlewamy szklanke czerwonego wina i dodajemy tymianek. Gotujemy aż całe wino odparuje. Kiedy wino odparuje wrzucamy po kawalku zimne masło i mieszamy cały czas trzepaczka tak zeby powstał sosik. Na sam koniec dodajemy natkę pietruszki.
  • 3. Polewamy antrykoty sosem. Podajemy z ziemniaczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować