Antrykot wołowy z czerwonym winem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z wołowiny wyciać około 4 kotlety-grubość wedle upodobania. Nastepnie natrzec mieso oliwa z oliwek oprószyć solą oraz pieprzem. Rozgrzać patelnie (doskonale nadaje sie do tego patelnia grilowa) i obsmażyć z dwoch stron wołowine. Jesli ktos lubi mocno wypieczona to trzeba smazyc nawet 25 min jesli mniej wystarczy 10-15 min.
2.Kiedy wołowina juz w połowie dochodzi kroimy cebulę w piórka i wrzucamy do garnka. Wlewamy szklanke czerwonego wina i dodajemy tymianek. Gotujemy aż całe wino odparuje. Kiedy wino odparuje wrzucamy po kawalku zimne masło i mieszamy cały czas trzepaczka tak zeby powstał sosik. Na sam koniec dodajemy natkę pietruszki.
3.Polewamy antrykoty sosem. Podajemy z ziemniaczkami.
Komentarze