Anoniaczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

przepis jest od babci to ona nauczyła mnie je robić, są bardzo kruche i najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam. Naprawdę polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • 0.5 kg maki krupczatki
    0.25kg m. ziemniaczanej
    0.20 kg cukru
    kostka masla 82%
    łyżeczka amoniaku
    1/8 l mleka
    3 żółtka
    szczypta soli

Anoniaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy, dodajemy amoniak i pozostawiamy do wystygnięcia.
    Mąkę przesiewamy dodajemy masło (siekamy lub trzemy na dużych oczkach od tarki-jest szybciej i wygodniej) robimy w mące dziurę w której dodamy utarte żółtka z cukrem i mlekiem. Ciasto zarabiamy i wstawiamy do lodówki na 30min-60min. Białka ubijamy bo będą nam potrzebne do smarowania ciastek.
    Ciasto wałkujemy na grubość ok 0.3 cm i wykrawamy ciastka, smarujemy je cienko białkiem i nużymy w cukrze. Pieczemy w 160-180 stopniach do momentu zrumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy