REKLAMA

Aniołek

wyświetlono: 3204 | dodany do książki kucharskiej: 33 | polecenia: 0

Placek polecam jako deser na przyjęcie z udziałem dzieci. Bo chyba większość dzieci uwielbia galaretki. Ciasto jest lekkie i pyszne

opublikowany: 09.12.2012
Udostępnij Pinterest
  • 20 min

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    - 4 jajka,
    - 1 szklanka cukru,
    - 2 łyżki wody,
    - ¾ szklanki mąki tortowe,
    - ¼ szklanki mąki ziemniaczanej,
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    - 25 dag masła,
    - 15 dag cukru pudru,
    - 5 żółtek,
    - 5 białek,
    - 3 łyżeczki żelatyny,

    - 1 galaretka żółtka,

    - 1 galaretka czerwona,

    - 1 galaretka pomarańczowa

    Galaretka na wierzch:
    - 2 galaretki zielone rozpuszczone w 1l wody


Ocena:

(średnia 4.5 z 146 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Dokładamy cukier. Cały czas ubijając dodajemy po jednym żółtku. Mąki mieszamy z proszkiem. Delikatnie łączymy je z ubitą masą jajeczną. Na koniec dodajemy wodę i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy na blaszkę i pieczemy w 180°C przez około 15 min.
  • 2. Masa: Galaretki, każdą oddzielnie rozpuszczamy w 1,5 szklance wody z dodatkiem 0,5 łyżeczki żelatyny. Przelewamy do oddzielnych naczyń i odstawiamy do stężenia. Gdy jest już twarda kroimy każdy kolor w kwadraty. Żelatynę rozpuszczamy w ½ szklanki wody. Studzimy.
    Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
    Ucieramy masło z cukrem dokładając po jednym żółtku. Do utartej masy dokładamy ubite białka. Mieszamy. Wlewamy rozpuszczoną żelatynę i wsypujemy pokrojona galaretkę. Całość wylewamy ma biszkopt. Wkładamy do lodówki do stężenia. Gdy masa stężeje zalewamy placek zieloną galaretką.

Notka redakcyjna

KH_01-2013

Porady

W zależności od sezonu zamiast galaretki do środka można dać np. truskawki, borówki.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: mariosylwia 0067Komunia

Ciasto Aniołek

:-) Gorąco polecam (-:

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 08.04.2015 | wyświetlono: 45874 Książki kucharskie: 18 | Polecenia: 0
Dodane przez: dorota w 20210724_164157

Aniołek

Ciasto składające się z miękkich amoniakowych blatów przekładanych budyniową masą. Wierzch wieńczą wiórki kokosowe.

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 11.10.2013 | wyświetlono: 8432 Książki kucharskie: 20 | Polecenia: 1
Dodane przez: Lidlaczkowelove 20190519_183914

Aniołek

Najlepiej smakuje na trzeci dzień i lekko schłodzone w lodówce...

kategoria: Ciasta opublikowany: 13.06.2019 | wyświetlono: 597 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE