Aniołek

4.5 (159 ocen)

Smaczne i proste w pieczeniu

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
    1 szkl. śmietany
    1 szkl. cukru
    2 jaja
    1 łyżka amoniaku
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Przesiać mąkę, wbić jaja, dodać śmietanę , cukier, amoniak i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Zagnieść ciasto, następnie podzielić na 4 placki. Piec na złoty kolor.
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery

Aniołek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Orzeszki 1. Masa;
    2,5 szkl. mleka
    1 kostka margaryny
    1/2 szkl. cukru
    1 cukier waniliowy
    Rozpuścić margarynę, następnie dodać cukier i cukier waniliowy, na rozpuszczoną masę wlewać powoli mleko, ciągle mieszając. Wszystko zagotować.
    2 jaja
    4 łyżki śmietany
    1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego
    1 łyżka mąki pszennej
    Wymieszać wszystkie składniki i dodać do zagotowanego mleka cały czas mieszając, chwilę podgotować pilnując, aby masa się nie przypaliła.
    Przekładać gorącą masą placki. Część masy pozostawić, posmarować wierz ciasta i obsypać wiórkami kokosowymi.

Porady

Ciasta, desery, wiórki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.37 (227 ocen)

aniołek

4.98 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Aniołek

To może cię zainteresować