Anielskie ciasto z żurawiną polane niebieskim lukrem kokosowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatny jak chmurka angielski biszkopt na białkach. Dzięki cream of tartar (kwaśny winian potasu) białka nie tracą swojej objętości i biszkopt jest niezwykle aksamitny i delikatny. Słodycz ciasta skontrastowałam dodając kwaśną suszoną żurawiną. Samo ciasto wykończyłam lukrem kokosowym, który zabarwiłam dodając kilka suszonych kwiatów Klitorii Ternateńskiej.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g cukru
    185 g mąki typ 405
    10 - 12 białek w temperaturze pokojowej
    3/4 łyżeczki soli
    1 1/2 łyżeczki cream of tartar (kwaśny winian potasu)
    łyżeczka esencji waniliowej
    25 g suszonej żurawiny bez cukru
    obłożenie:
    100 ml gęstego mleka kokosowego
    5 czubatych łyżek cukru pudru
    6-7 suszonych kwiatów Klitorii Ternateńskiej
    owoce: karambola, kiwi, suszona żurawina, płatki kokosowe, Klitoria Ternateńska
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Anielskie ciasto z żurawiną polane niebieskim lukrem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
    Mąkę przesiewamy 5 razy ze 100 g cukru.
    Do miski robota kuchennego wlewamy białka, sól i cream of tartar ubijamy na dużych obrotach około minuty, aż białka ubiją się na sztywną pianę.

    Zmieniamy obroty na średnie i stopniowo dodajmy cukier (pozostałe 300 g). Ubijamy, aż piana będzie gładka i lśniąca.
    Następnie dodajemy esencję waniliową i żurawinę. Mieszamy silikonową szpatułką. Następnie stopniowo wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy z białkami.

    Ciasto wlewamy do okrągłej formy z kominkiem średnicy 24 cm, wygładzamy wierzch i pieczemy przez 35 do 40 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i odwracamy formę do góry dnem, studzimy na kratce. Gdy ciasto ostygnie, delikatnie okrawamy ostrzem brzegi formy oraz wokół kominka.

    Mleko kokosowe mieszamy z cukrem pudrem, rozkruszonymi kwiatami Klitorii Ternateńskiej, lukier odstawiamy na noc do lodówki, by zgęstniał i zabarwił się na niebiesko. Następnego dnia ciasto polewamy lukrem, ozdabiamy ulubionymi owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować