1.1.Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Gdy piana będzie gęsta dodajemy partiami cukier cały czas ubijając. Następnie cały czas miksując dodawaj żółtka. Dodaj mąkę oraz wiórki i wymieszaj całość
2.Ciasto wlej do tortownicy(śr 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st ( góra-dół) około 40 minut. Ciasto przekrój wzdłuż na 3 blaty.
3.Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę ubij. Pod koniec ubijania dodaj , startą skórkę z cytryny. Następnie stopniowo dodawaj serek mascarpone, rozpuszczoną i ostudzoną czekolade. Krem włóż do lodówki na ok 1 godz.
4. Układamy tort (krem nakładamy za pomocą rekawa cukierniczego):
Komentarze