Anielski deserek

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Delikatny krem, czerwona porzeczka i rozpływająca się beza....niebo w ustach :)

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Na bezowe serduszka:
    3 białka,
    170 g cukru,
    2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
    2-3 krople octu winnego

    Na krem:
    150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym,
    100 g serka mascarpone,
    skórka otarta z połowy cytryny,
    sok z połowy cytryny,
    Dodatkowo czerwona porzeczka i cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Beza

Anielski deserek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ke48a2 1. Na papierze do pieczenia narysować serduszka. Wysmarować blachę do pieczenia i rozłożyć papier. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier nie przerywając ubijania. Na koniec dodać mąkę kukurydzianą i ocet - wymieszać na mniejszych obrotach. Bezę nałożyć najpierw na środek serduszek ( nie dochodzimy do brzegów), a następnie na brzegi - za pomocą szprycy robimy "koronę". Ma być ona wyższa niż środek bezowego serduszka.
  • 2. Bezy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po 2-3 minutach zmniejszamy temperaturę do 70 stopni i suszymy bezy przez około 3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 3. Przygotowujemy krem: serek homogenizowany dokładnie łączymy z serkiem mascarpone, dodajemy sok i skórkę z cytryny, mieszamy.
  • 4. Napełniamy kremem bezowe serduszka, układamy na nich czerwoną porzeczkę i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Porady

Każdy piekarnik jest inny, więc należy kontrolować suszenie się bezy ( trzeba uważać aby nie zbrązowiała).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Czerwona porzeczka Serek Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować