Delikatny krem, czerwona porzeczka i rozpływająca się beza....niebo w ustach :)
3 godz. 20 min
Składniki:
Na bezowe serduszka:
3 białka,
170 g cukru,
2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
2-3 krople octu winnego
Na krem:
150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym,
100 g serka mascarpone,
skórka otarta z połowy cytryny,
sok z połowy cytryny,
Dodatkowo czerwona porzeczka i cukier puder do posypania
Anielski deserek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na papierze do pieczenia narysować serduszka. Wysmarować blachę do pieczenia i rozłożyć papier. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier nie przerywając ubijania. Na koniec dodać mąkę kukurydzianą i ocet - wymieszać na mniejszych obrotach. Bezę nałożyć najpierw na środek serduszek ( nie dochodzimy do brzegów), a następnie na brzegi - za pomocą szprycy robimy "koronę". Ma być ona wyższa niż środek bezowego serduszka.
2.Bezy wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po 2-3 minutach zmniejszamy temperaturę do 70 stopni i suszymy bezy przez około 3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
3.Przygotowujemy krem: serek homogenizowany dokładnie łączymy z serkiem mascarpone, dodajemy sok i skórkę z cytryny, mieszamy.
4.Napełniamy kremem bezowe serduszka, układamy na nich czerwoną porzeczkę i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Porady
Każdy piekarnik jest inny, więc należy kontrolować suszenie się bezy ( trzeba uważać aby nie zbrązowiała).
Komentarze