Angielskie biskwity śmietanowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z 3 łyżkami cukru i łyżką cukru waniliowego na gęstą masę. Mąkę i mąkę ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia. Z białek i 3 łyżek cukru ubijamy sztywną pianę, dolewając 4 łyżki zimnej wody. Do masy z żółtek dodajemy na przemian pianę i mąkę, delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni C. Płaską blachę smarujemy masłem. Ciasto nakładamy na blachę, formując okrągłe placuszki o śr.15cm i grubości 1cm. Pieczemy ok. 10min. Nieco je studzimy, zdejmujemy z blachy i od razu składamy na pół. Kiwi obieramy i kroimy w plasterki (4 odkładamy do dekoracji, resztę tniemy na pół). Truskawki myjemy, kilka odkładamy, pozostałe kroimy w plasterki. Schłodzoną śmietanę ubijamy z 3 łyżkami cukru i łyżką cukru waniliowego, napełniamy złożone biskwity, przekładamy plasterkami owoców i podprażonymi płatkami migdałowymi. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem, przybieramy odłożonymi wcześniej owocami i listkami mięty.
Komentarze